اگر تا به حال با گرفتگی لوله ها در خانه خود مواجه شدهاید، حتماً می دانید که این مشکل میتواند چه دردسرهایی به وجود آورد. گرفتگی لوله ها ممکن است در آشپزخانه، حمام، یا توالت رخ دهد و در هر یک از این موارد، راهحل های مختلفی برای رفع آن وجود دارد که قبلا در مقاله رفع گرفتگی لوله فاضلاب مفصل آموزش های لازم را داده ایم. یکی از ساده ترین و موثرترین راه حل های خانگی برای باز کردن لوله ها، استفاده از چاه باز کن دستی است. با این حال، بسته به نوع گرفتگی و مکانی که با مشکل مواجه شدهاید، باید از چاه باز کن مناسبی استفاده کنید. در این مقاله، با انواع چاه باز کن دستی، نحوه استفاده صحیح از آن ها برای هر نوع گرفتگی و راه حل های جایگزین آشنا خواهید شد.
چاه باز کن دستی چیست؟
چاه باز کن دستی که به آن تلمبه لوله بازکن نیز گفته می شود، وسیله ای است که برای رفع گرفتگی لوله های فاضلاب به کار می رود. این وسیله از یک دسته بلند و یک قطعه لاستیکی فنجانی شکل در انتهای دسته تشکیل شده است. وقتی دسته به پایین فشار داده شده و سپس بالا کشیده می شود، فشار هوا و مکش ایجاد شده توسط لاستیک، باعث جدا شدن و حرکت گرفتگی در لوله می شود. چاه باز کن دستی می تواند برای باز کردن لوله های مختلف در حمام، آشپزخانه و توالت استفاده شود.
انواع چاه باز کن دستی در بازار
چاه باز کن های دستی در انواع مختلفی تولید می شوند که هر یک برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند. در اینجا به چند نوع متداول آن اشاره می کنیم:
- چاه باز کن دستی فنجانی: این نوع چاه باز کن که بیشتر برای سینک ها و لوله های کفشور استفاده می شود، دارای یک فنجان لاستیکی با قطر متوسط است.
- چاه باز کن دستی مخصوص توالت (فلنجی): این نوع تلمبه دارای یک فنجان لاستیکی بزرگ تر و عمیق تر است که برای ایجاد یک مهر و موم قوی تر در داخل کاسه توالت طراحی شده است. با قرار گرفتن بخش لاستیکی روی دهانه کاسه، هیچ روزنه ای باقی نمی ماند و به همین دلیل فشار بیشتری به گرفتگی وارد می شود. اما متاسفانه در ایران موجود نیست.
- چاه باز کن دستی آکاردئونی یا فشاری: این مدل دارای یک بخش لاستیکی آکاردئونی است که بصورت فشاری عمل میکند. با هر بار فشار قسمت لاستیکی جمع می شود و پس از بالا آوردن باز می شود.
نحوه استفاده از تلمبه چاه بازکن برای رفع گرفتگی لوله فاضلاب
شاید استفاده از لوله بازکن دستی کار چندان سختی نباشد و نیاز به آموزش هم نداشته باشد اما گاهی اوقات یاد گرفتن حتی یک نکته در هر کاری میتواند تاثیر انجام و همچنین نتیجه بخش بودن آن کار را افزایش دهد. در ادامه استفاده از پمپ چاه بازکن را با نکات مهم توضیح داده ایم تا بتوانید از این وسیله کاربردی، نهایت استفاده را ببرید.
باز کردن گرفتگی توالت با چاه بازکن
1. آب را قطع کنید و توالت تا نیمه پر از آب باشد: ابتدا آب توالت را با بستن شیر قطع کنید. اگر کاسه پر از آب است از یک سطل برای خارج کردن آب اضافی از کاسه توالت استفاده کنید تا از پاشیده شدن آب در هنگام استفاده از تلمبه جلوگیری شود. همچنین اگر داخل کاسه آبی نیست بهتر است کاسه را تا نیمه پر از آب کنید.
2. تلمبه را بر روی سوراخ تخلیه قرار دهید: لبه لاستیکی تلمبه مخصوص توالت را روی سوراخ تخلیه قرار دهید و مطمئن شوید که مهر و موم محکمی ایجاد شده است. همچنین دقت کنید قسمت لاستیکی چاه بازکن دستی حتما درون آب قرار گرفته باشد. علت اینکه گفتیم کاسه تا نیمه پر از آب باشد همین بود. چون در این شرایط فشار بیشتری به گرفتگی وارد می شود.
3. دسته را به صورت عمودی نگه دارید و حرکت دهید: دسته تلمبه را به صورت عمودی نگه دارید و آن را به مدت 10 تا 20 ثانیه با قدرت بالا و پایین حرکت دهید تا گرفتگی برطرف شود.
4. تلمبه را بالا بکشید و بررسی کنید: پس از حرکت دادن تلمبه، آن را بالا بکشید و بررسی کنید که آیا آب به درستی تخلیه میشود. در صورت لزوم، این مراحل را تکرار کنید.
رفع گرفتگی سینک یا حمام با چاه بازکن
1. سوراخ سرریز را مسدود کنید: برای اینکه درزی وجود نداشته باشد و از ورود هوا جلوگیری شود، باید سوراخ سرریز سینک یا وان را با یک پارچه بپوشانید. این مورد فقط برای وان و سینک روشویی است. اگر برای گرفتگی آشپزخانه یا سینک میخواهید استفاده کنید اینکار لازم نیست و برای آشپزخانه فقط کافی است مراحل بعدی را انجام دهید.
2. تلمبه را روی سوراخ تخلیه قرار دهید: قسمت لاستیکی تلمبه را به طور مستقیم روی سوراخ تخلیه قرار دهید و مطمئن شوید که هیچ درزی برای ورود هوا وجود نداشته باشد.
3. دسته را بالا و پایین حرکت دهید: دسته تلمبه را به مدت 20 تا 30 ثانیه به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا گرفتگی باز شود.
4. تلمبه را بردارید و آب را بررسی کنید: پس از اتمام کار، بررسی کنید که آیا آب به درستی تخلیه میشود یا خیر.
روش های جایگزین تلمبه چاه بازکن دستی
اگر به هر دلیلی دسترسی به تلمبه چاه بازکن دستی ندارید، می توانید از روش های جایگزین استفاده کنید:
1. صابون مایع و آب جوش: برای باز کردن گرفتگی لوله فاضلاب بدون چاه بازکن دستی میتوانید نصف پیمانه صابون مایع را با مقدار کمی آب جوش ترکیب کنید تا مایع رقیق شود. حالا آن را داخل لوله بریزید و 1 ساعت صبر کنید. سپس بافشار داخل لوله آب گرم بریزید. برای ریختن آب با فشار میتوانید یک سطل پر از آب گرم را از ارتفاع نیم متری داخل لوله خالی کنید.
2. آب جوش: آب جوش را به آرامی در لوله بریزید و منتظر بمانید تا گرفتگی باز شود. توجه داشته باشید که این روش برای لولههای PVC مناسب نیست. در صورت عدم موفقیت در مرحله اول باید چند بار این کار را انجام دهید.
3. مخلوط جوش شیرین و سرکه: یک فنجان جوش شیرین در لوله بریزید و دو فنجان سرکه روی آن خالی کنید. 30 دقیقه صبر کنید تا محلول کار خود را انجام دهد. در این مدت لوله را با درپوش یا یک کهنه بپوشانید.
4. تماس با لوله بازکن حرفه ای: اگر فکر میکنید گرفتگی لوله فاضلاب منزلتان شدید است و با روش های خانگی باز نمی شود، بهتر است از خدمات لوله بازکنی استفاده کنید. شرکت آقای لوله بازکن شبانه روزی بدون تعطیلی برای انجام لوله بازکنی تهران در خدمت شماست.
نکات مهم برای جلوگیری از گرفتگی فاضلاب
1. حتما دقت کنید جز دستمال توالت چیزی در توالت نریزید. لوله فاضلاب دستشویی فقط برای عبور فاضلاب و دستمال توالت طراحی شده، بنابراین هر ماده دیگری مانند دستمال کاغذی ضخیم، دستمال مرطوب و محصولات دوران قاعدگی میتوانند باعث گرفتگی چاه توالت شوند.
2. حتی دستمال های قابل شستشو هم میتوانند لوله های تخلیه کوچک یا سه راهی ها را مسدود کنند. بناربراین از استفاده آنها خودداری کنید.
3. مقادیر زیاد دستمال توالت نیز میتواند سبب گرفتگی شود، پس میزان استفاده خود در یک زمان را کاهش دهید.
4. هنگامی که از توالت فرنگی استفاده نمیکنید درب آن را ببندید تا با مشکل افتادن اشیا در چاه توالت مواجه نشوید.
5. اگر بچه کوچک دارید میتوانید درب سرویس بهداشتی را قفل کنید تا از ورود ناخواسته کودکان به سرویس و انداختن وسیله در کاسه توالت جلوگیری کنید.
6. هر چند هفته یکبار سیفون زیر سینک را تمیز کنید.
7. هر چند هفته یکبار درپوش لوله ها را بردارید و آشغال ها و موادی که با دست خارج میشوند را تمیز کنید.
8. زباله ها را هر چند کوچک باشند، مواد غذایی و پسماندها را در سینک نریزید.
9. اگر احساس میکنید تخلیه آب از لوله ای کند شده، بهتر است از ترکیب نصف فنجان جوش شیرین و دو فنجان سرکه استفاده کنید.
10. میتوانید برای از بین بردن چربی لوله ها چند وقت یکبار با ریختن آب جوش لوله ها را تمیز کنید.
11. برای جلوگیری از گرفتگی لوله حمام با قرار دادن توری مخصوص روی لوله ها اجازه ندهید مو و مواد اضافی وارد لوله شود.